Pentravan®

PENTRAVAN®

Pentravan® je ulje u vodi emulziona podloga koja koristi lipozomalnu tehnologiju da osigura efektivnost i efikasnost pri transdermalnoj primeni lekova. Podloga sadrži lipozome iz soje.

Nakon nanošenja na kožu, molekuli leka koji su rasprostranjeni u lipozomima Pentravana, prodiru u površinski deo epidermisa, u rožnati sloj (stratum corneum) kroz intercelularne (međućelijske) kanale. Jednom kada prođu kroz površinski deo epidermisa, molekuli leka mogu proći dublje u epidermis, sve do dermisa. Kada lek stigne do vaskularnog sloja kože, postaje dostupan za apsorpciju u sistemsku cirkulaciju.

Pentravan

Prednosti Pentravan®-a

 • Spreman za upotrebu
 • Izrada preparata je jednostavna, u samo tri koraka
 • Kompatibilna sa širokim spektrom aktivnih farmaceutskih sirovina (API)
 • Omogućava različite načine primene lekovite supstance, na primer transdermalno ili intravaginalno
 • Nudi mogućnost individualizacije terapije i preciznijeg prilagođavanja doze
 • Bez mirisa i sjaja
 • Nema potrebe za prekrivanjem mesta aplikacije, jer nema rizika od prenosa kreme na druge delove tela. Nakon primene ostaje svilenkast osećaj, a koža momentalno upija sve.
 • Podloga izuzetne sposobnosti penetracije
 • Dokazana efektivnost* i reproducibilnost transdermalne penetracije API kliničkim studijama

U in vitro studiji* sa različitim API, dokazano je da se pri korišćenju Pentravan® podloge transportuje veća količina leka u kraćem vremenu u odnosu na PLO (Pluronic lecithin organogel) podlogu.

Primena Pentravan®-a

Hormonska terapija

 • Pentravan u terapiji endometrioze, menopauze, steriliteta
 • Pentravan u terapiji erektilne disfunkcije, prevremene ejakulacije, andropenije

Terapija bola

 • Pentravan u terapiji neuroptskog bola, postherpetičke neuralgiije, hemoroida

Transdermalna primena leka

Transdermalna primena podrazumeva prolazak terapeutskih količina lekovitih supstanci kroz kožu u opštu cirkulaciju u cilju postizanja njihovog sistemskog efekta. Za transdermalnu primenu lekova, smatra se idealnim da lek migrira kroz kožu sve do krvnih sudova, bez nakupljanja u dermalnim slojevima.

Transdermalna primena lekova je efikasna i koristi se za lečenje mnogih različitih stanja. Transdermalna primena lekova omogućava „individualizaciju“ za svakog pojedinačnog pacijenta, i to promenom  lekovitih supstanci koje se koriste, njihovih koncentracija ili formulacije. Ovaj način primene lekova se rutinski koristi u terapiji hormonima, lekova protiv bolova, nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID), lekova protiv mučnine i mnogih drugih.

Prednosti transdermalne primene leka

 • Izbegavaju se poteškoće u apsorpciji u gastrintestinalnom (GI) traktu koje se mogu javiti prilikom per os primene lekova, a koje mogu biti izazvane:
  1. PH vrednostima u GI traktu
  2. Enzimskom aktivnošću
  3. Interakcijama lekova sa hranom, pićem i drugim peroralno primenjenim lekovima
 • Može biti zamena za druge načine primene (npr. oralna primena, intravenska injekcija) kada je taj put neprikladan, kao npr. kod povraćanja, problema sa gutanjem, otpora kod dece i dijareje.
 • Zaobilazi se efekat prvog prolaza leka kroz digestivni system i jetru, i tako se potencijalno izbegava deaktivacija leka od strane digestivnih enzima i enzima jetre.
 • Komfornija primena leka za pacijenta
 • Ima sposobnost rastvaranja širokog spektra lekova sa različitim hemijskim svojstvima, što omogućava kombinovanu terapiju jednom transdermalnom kremom.
 • Poboljšava komplijansu pacijenta

Za više informacija o transdermalnoj primeni leka i prednostima, molimo Vas pročitajte članak: “Transdermals: the skin as part of a drug delivery system” by Allen, L.V. Jr.*

* Allen LV Jr. Transdermals: the skin as part of a drug delivery system. International Journal of Pharmaceutical compounding. 2011; 15(4): p. 308-315.

Za dodatne informacije posetite stranicu https://gr.fagron.com/en-gr/product-innovations/pentravanr-0

Compounding Matters online baza preskripcija

Compounding Matters je Fagronova online baza podataka koja sadrži preskripcije za izradu i propisivanje dermatoloških preparata sa velikim brojem aktivnih i dermokozmetičkih supstanci. Ova baza nudi fаrmаceutima i lekarima širok spektаr individualno dizajniranih recepata: propisivači mogu pronаći indikаcije i formulacije koje odgovаrаju ličnim potrebama pаcijenatа, dok fаrmаceuti mogu nаći formule sа uputstvom za izradu.

Compounding Matters je selekcija formulacija bazirana na naučnim osnovama i dostupna je besplаtno zа sve propisivače i farmaceute nakon registracije korisnika na sajtu. Postupak registracije je jednostavan, potrebno je ostaviti osnovne podatke i email adresu, sačekati odobrenje od strane administratora sajta, i nakon prijema aktivacionog maila definisati šifru i korisničko ime.

Da biste se registrovali i pristupili CM bazi, kliknite ovde: https://www.fagron.com/en/user/register

Compounding Matters